Η ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρµα του Προγράµµατος προσφέρει στους καθηγητές και τις καθηγήτριες που διδάσκουν στο Λύκειο έξι θεµατικά σενάρια διδασκαλίας, τα οποία έχουν συγκροτηθεί µε βάση τις αρχές και τη µεθοδολογία της σύγχρονης ∆ιδακτικής της Ιστορίας καθώς και τις ειδικότερες πτυχές που διέπουν την εισαγωγή της Προφορικής Ιστορίας στην εκπαίδευση. Τα διδακτικά σενάρια έχουν δοµηθεί πάνω σε επιλεγµένα αποσπάσµατα από προφορικές
µαρτυρίες-συνεντεύξεις του ερευνητικού προγράµµατος και εστιάζουν στα ακόλουθα θέµατα:
Για να έχει πρόσβαση ο/η εκπαιδευτικός, θα πρέπει να κάνει ΕΓΓΡΑΦΉ στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας. Σύντομα θα λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα με τον σύνδεσμο ενεργοποίησης του λογαριασμού του στο σύστημα και θα αποκτήσει πρόσβαση.
Στο καθένα από τα σενάρια που προαναφέρθηκαν, οι εκπαιδευτικοί θα βρουν διαφωτιστικά εισαγωγικά κείµενα (ΕΙΣΑΓΩΓΗ), στα οποία οι δηµιουργοί εξηγούν το ιστοριογραφικό πλαίσιο και το παιδαγωγικό πνεύµα της προσέγγισής τους, περιγράφουν τους στόχους και τη µέθοδο που ακολούθησαν και νοηµατοδοτούν τα περιεχόµενα και τις πηγές τους.
Οι διδακτικές και µαθησιακές ∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ που ακολουθούν τα εισαγωγικά
κείµενα αναπτύσσονται µε βάση αποσπάσµατα συνεντεύξεων που αναφέρονται στο θέµα που µελετάται. Παρόλο που κάθε σενάριο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και, εποµένως, στηρίζεται σε ένα διαφορετικό από τεχνική άποψη µεθοδολογικό σχήµα, η µεθοδολογία ανταποκρίνεται στο εξής συνεκτικό πλαίσιο αρχών: Στην πρώτη φάση διεγείρεται το ενδιαφέρον των παιδιών για το ιστορικό ζήτηµα, εξοπλίζονται µε πληροφοριακό υλικό και «γνωρίζονται» µε τους µάρτυρες. Στη δεύτερη φάση εµβαθύνουν στο ιστορικό ζήτηµα αντιπαραβάλλοντας µαρτυρίες και συνεξετάζοντας πηγές από ποικίλο υποστηρικτικό ιστορικό υλικό. Στην τελευταία φάση αναστοχάζονται, συζητούν, διατυπώνουν κρίσεις και θέτουν νέα ερωτήµατα που συνδέονται µε την επίµαχη φύση του ιστορικού ζητήµατος που µελέτησαν και τη διαρκή παραγωγική σχέση ανάµεσα στο παρελθόν και το παρόν, όπως αυτή αναδύεται µέσα από την ατοµική και τη συλλογική µνήµη των ανθρώπων.
Οι µαθητές πραγµατεύονται τα ζητήµατα που τίθενται στις ∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ µέσα σε ένα λειτουργικό ψηφιακό περιβάλλον που συνθέτουν τα ακόλουθα στοιχεία:
• Στο πάνω µέρος της οθόνης διαβάζουν την εκφώνηση της δραστηριότητας,
που περιλαµβάνει κυρίως οδηγίες και ιστορικά ερωτήµατα, ενώ παραπέµπει
και σε συναφές υλικό.
• Κάτω ακριβώς από την εκφώνηση υπάρχει ένα πλαίσιο στο οποίο καλούνται
να πληκτρολογήσουν τις απαντήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό µπορούν να
εναποθέσουν και ποικίλες ιστορικές πηγές από την πλατφόρµα χρησιµοποιώντας το σύµβολο της επισύναψης
• Στο αριστερό µέρος της επιφάνειας εργασίας βλέπουν σε εικονίδιο τα
αποσπάσµατα της βιντεοσκοπηµένης συνέντευξης, τα οποία έχουν διαιρεθεί
σε µικρά κεφάλαια (ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ), ενώ παρατίθενται και σε
γραπτή µορφή (ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ).
• Μεταξύ άλλων, οι µαθητές µπορούν να αξιοποιήσουν για κάθε πρόσωπο-µάρτυρα και ένα σύντοµο ή αναλυτικό βιογραφικό επιλέγοντας στη δεξιά
στήλη ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ. Σε αυτό µάλιστα έχει συµπεριληφθεί και
ένας γεωγραφικός χάρτης, στον οποίο µπορούν να παρακολουθήσουν την
περιπλάνηση του µάρτυρα κατά τη διάρκεια του πολέµου.
Ακολούθως στην επιλογή ΥΛΙΚΟ θα βρουν πρόσθετες πολυτροπικές πηγές, συµβατές µε το ιστορικό θέµα: ιστοριογραφικά κείµενα, φωτογραφίες, αποµνηµονεύµατα, ιστολόγια, εφηµερίδες, χάρτες, ηµερολόγια, ηχητικά ντοκουµέντα, αποσπάσµατα από κινηµατογραφικές ταινίες, τραγούδια, εικαστικά και λογοτεχνικά έργα, κατάλογοι, ψηφιακά προσβάσιµες µουσειακές συλλογές και εκπαιδευτικές βάσεις δεδοµένων.
Το ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ προσφέρει σε µορφή ιστορικής χρονογραµµής τα κυριότερα
γεγονότα του ιστορικού πλαισίου του πολέµου µε τη σήµανση ΕΛΛΑ∆Α, ΕΥΡΩΠΗ, ΚΟΣΜΟΣ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συσχετίσουν όσα συνέβησαν στον εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσµιο χώρο.
Οι µαθητές µπορούν, επίσης, να ανατρέχουν στο ΛΕΞΙΚΟ, όπου θα βρουν συνοπτικά επεξηγηµατικά κείµενα για πρωτογενείς ιστορικές έννοιες και συνοπτικές πληροφορίες για πρόσωπα, γεγονότα, ιστορικούς τόπους και ιστορικά υποκείµενα.
Τέλος, στην επιλογή ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ µπορούν µε λέξεις-κλειδιά να µεταβούν απευθείας σε αυτό που τους ενδιαφέρει.